Uusi korkokattolaki tuli voimaan Suomessa 1.9.2019, ja monet ennustelivatkin pikalainoja markkinoivien firmojen häviävän Suomesta täysin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt; esimerkiksi monet lainavertailuja tekevät sivustot listaavat edelleen kymmeniä kuluttajille suunnattuja, heti tilille maksettavia lainoja. Mitä siis on muuttunut, vai onko mitään?

Vaikka monella lainavertailusivustolla todella onkin listattuna kymmeniä lainaa tarjoavia yrityksiä, on myös kymmeniä yrityksiä jo lopettanut toimintansa. Lisäksi monet vielä pystyssä olevat yritykset varmasti alkuun lähinnä testailevat, onko markkinoilla vielä riittävästi maksukykyisiä asiakkaita lainoja varten. Jos ei, suuri osa näistä toimijoista todennäköisesti lopettaa toimintansa lähitulevaisuudessa.

Lainantarjoajat ovat myös keksineet jo uusia tapoja kiertää uutta lakia. Nyt nimittäin tarjotaan suuria lainasummia todella pitkillä maksuajoilla. Käytännössä tämä siis johtaa siihen, että aiempaa pienempi korkokin saadaan tuottamaan suuria summia, kun lainan korkoa voidaan periä useammalta vuodelta. Tälläkin tavoin lainan koko takaisinmaksusumma saadaan kohotettua alkuperäistä lainamäärää moninkertaisesti isommaksi.