admin

Säästöä puhelinliittymän käytön optimoinnilla

  • tehnyt

Edellisessä artikkelissa sivuttiin kevyesti liittymän kilpailuttamista yhtenä mainiona säästökeinona, jolla oman lainan takaisinmaksua voi nopeuttaa vaivattomasti. Aiheeseen ei kuitenkaan perehdytty syvällisesti, ja monet ovatkin kyselleet, onko liittymäasioihin liittyen muita vinkkejä joilla säästöä voisi syntyä helpoisti?

Liittymän käytön minimointi

Oma ykkösvinkkini on yksinkertaisesti ottaa liittymään mahdollisimman pieni nettipaketti ja maksimoida avoimien wifi-verkkojen käyttö. Moni puhelinliittymä sisältää rajattoman nettipaketin, mikä on todellisuudessa monille käyttäjille aivan turha lisäominaisuus.

Ai miksi? Siksi, koska avoimia WiFi-verkkoja löytyy jopa meiltä Suomesta yllättävän paljon. Kikkana on yksinkertaisesti se, että kaikki eivät – vielä tänäkään päivänä – suojaa avoimia verkkojaan, edes kotikäytössä olevia. Erityisesti kahviloiden läheisyydessä asuvat taas voivat hyödyntää kätevästi näiden käyttäjille tarkoitettuja verkkoja, jotka eivät myöskään monesti ole suojattuja.

Muista VPN!

Avoimia WiFi-verkkoa käyttäessään kannattaa kuitenkin muistaa, että verkot ovat ilman oikeaoppista suojausta monesti jopa vaarallisia. Oma nettiyhteys onkin syytä suojata VPN-yhteyden avulla. Monet VPN-palvelut ovat maksullisia, ja VPN-palvelusta maksaminen vie tietysti hieman pointtia koko liittymän pienentämisellä säästämisen ideasta. Olen kuitenkin onnistunut löytämään hyvän ilmaisen VPN-palvelun, jota pystyy käyttämään yllättävän paljon ilman huolta datapaketin loppumisesta. Tämä VPN on WindScribe. Ilmaisversioon kuuluu 10 gigatavua ilmaista tiedonsiirtoa kuukaudessa, joka riittää kohtuulliselle käyttäjälle aivan helposti.

VPN täytyy olla avoimissa WiFi verkoissa aina käytössä, sillä ilman VPN-yhteyttä saatat epähuomiossa paljastaa koko tietoliikenteesi verkon ylläpitäjälle. Jotkut epärehelliset tahot saattavat varastaa käyttäjien tietoja ylläpitämällä WiFi-verkkoja. VPN-yhteyden kautta yhdistämällä tietoliikenteesi on kuitenkin piilotettu, jolloin edes epärehelliset verkkojen ylläpitäjät eivät pääse tietoihisi käsiksi.

Lainakulujen hoitaminen

Lainakulujen hoitaminen voi olla monesti vaikeaa; etenkin, mikäli korona-aika on vaikuttanut omaan työllisyystilanteeseen negatiivisesti. Lainakulujen hoitamisen helpottamiseen yhtenä toimivana keinona on säästäminen, ja nimenomaan nykyisten kulujen tarkistaminen ja uudelleenjärjestely. Käydäänpä tarkemmin läpi keinoja säästöön.

Puhelinlasku

Yksi helpoimmista ja nopeimmista keinoista säästää on oman puhelinliittymän kilpailuttaminen. Monesti on helppo säästää 10-20 euroa kuukausittaisissa kuluissa yksinkertaisesti etsimällä ja nappaamalla itselleen sopiva liittymätarjous. Monesti operaattorit kilpailevat tiukasti asiakkaistaan toistensa kesken, joka johtaa helposti hintasotaan josta asiakas voi hyötyä. Ilman kikkailua ei parhaita hintoja kuitenkaan saa, vaan operaattori kannattaa vaihtaa aina kun mahollista. Tällöin vanha operaattori yleensä ottaa yhteyttä ja tarjoaa parempaa tarjousta.

Wolt

Woltittaminen on monen rahareikä etenkin korona-aikana. Ulkona syöminen ei välttämättä kiinnosta, mutta Woltilla ravintolaruokaa saa kotiovelle helposti. Useita kertoja kuukaudessa Woltittaminen voi kuitenkin helposti syödä satoja euroja. Mieti siis tarkkaan, haluatko varmasti käyttää palvelua usein.

Kauppalasku

Tämä voi olla itsestäänselvä vinkki, mutta itsestäänselvyyksistäkin on hyvä toisinaan muistutella itseään. Ruokakauppaan menevät kulut voivat olla nimittäin monilla yllättävän suuret; etenkin, jos käyttää pientä lähikauppaa. Ruokakorin hinnassa voi eri kauppojen välillä olla eroa jopa kymmeniä euroja. Kannattaa siis todellakin miettiä, mistä ruokaostoksensa käy tekemässä.

Miten korkokattolaki muutti lainamarkkinaa?

  • tehnyt

Uusi korkokattolaki tuli voimaan Suomessa 1.9.2019, ja monet ennustelivatkin pikalainoja markkinoivien firmojen häviävän Suomesta täysin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt; esimerkiksi monet lainavertailuja tekevät sivustot listaavat edelleen kymmeniä kuluttajille suunnattuja, heti tilille maksettavia lainoja. Mitä siis on muuttunut, vai onko mitään?

Vaikka monella lainavertailusivustolla todella onkin listattuna kymmeniä lainaa tarjoavia yrityksiä, on myös kymmeniä yrityksiä jo lopettanut toimintansa. Lisäksi monet vielä pystyssä olevat yritykset varmasti alkuun lähinnä testailevat, onko markkinoilla vielä riittävästi maksukykyisiä asiakkaita lainoja varten. Jos ei, suuri osa näistä toimijoista todennäköisesti lopettaa toimintansa lähitulevaisuudessa.

Lainantarjoajat ovat myös keksineet jo uusia tapoja kiertää uutta lakia. Nyt nimittäin tarjotaan suuria lainasummia todella pitkillä maksuajoilla. Käytännössä tämä siis johtaa siihen, että aiempaa pienempi korkokin saadaan tuottamaan suuria summia, kun lainan korkoa voidaan periä useammalta vuodelta. Tälläkin tavoin lainan koko takaisinmaksusumma saadaan kohotettua alkuperäistä lainamäärää moninkertaisesti isommaksi.

Uusi korkokatto

  • tehnyt

Korkeakorkoisista vakuudettomista lainoista on muodostunut Suomeen suuri yhteiskunnallinen ongelma. 25-44-vuotiaista miehistä yli seitemäsosalla on maksuhäiriömerkintä. Tilastojen mukaan maksuhäiriöiden määrä on kasvanut koko 2010-luvun ajan tasaista vauhtia. Useissa tapauksissa maksuhäiriöiden takana on vakuudettomat pikalainat, kuten kulutusluotot tai pikavipit.

Tällä hetkellä vakuudettomien lainojen todelliset vuosikorot voivat olla jopa satoja prosentteja. Tämä aiheuttaa tilanteen, jossa vähänkin myöhästynyt lainan takaisinmaksu alkaa kerryttää korkokuluja huimalla vauhdilla, joka tekee tietenkin lainan takaisinmaksusta yhä vaikeampaa.

Pikavippi-ilmiö ei koske ainoastaan suomalaisia. Yhdysvalloissa pikavipit tunnetaan nimellä ”payday loan”, joka siis viittaa palkan nostamiseen etukäteen. Yhdysvalloissa lainojen korot määräytyvät osavaltiokohtaisesti, ja ne voivat maksimissaan 260-700 prosenttia. Yhdysvalloissakin joka kymmenes asukas on käyttänyt pikalainoja. Espanjassa taasen ei ole määritetty korkokattoa, ja koronkiskontalaki on määrätty 1908. Britanniassa katoksi on määritelty 0,8% päivässä, eli 292% vuodessa. Ruotsissa korkokatto on 40% plus viitekorko.

Myös Suomeen on tulossa pikavippejä suitsiva korkokatto. Jo vuonna 2013 tuli käyttöön laki, joka suitsi pahinta pikavippirallia. Tämä laki koskee kuitenkin vain alle 2000 euron lainoja. Korkokatto oli 50 prosenttia vuodessa. Tämä laki kuitenkin ajoi suuren osan pikavippiyrityksistä lopettamaan liiketoimintansa kannattamattomana.

Melko nopeasti tätä lakia kuitenkin opittiin sopivasti kiertämään. Yritykset, joiden kassa riitti myöntää suuria lainoja epävarmoille asiakkaille, alkoivat myöntää 2000 euron luottotilejä asiakkailleen. Tällöin asiakkaan tilille ei suoraan maksettaisi 2000 euron lainaa, vaan heillä olisi käytettävissään tämä summa. Tästä nimi joustoluotto tai luottolimiitti. Koska summa oli 2000 euroa, ei korkokatto koskenut enää näitä lainoja. Näinpä korot karkasivat taas käsistä. Tässä tapauksessa pystyttiin siis repimään kovempaa korkoa, vaikka asiakas ei välttämättä käyttäisi lainaa kuin 100 euron verran.

Uusi, 2019 syksyllä voimaan tuleva korkokatto suitsii kuitenkin myös suurempia lainoja. Vakuudettomien kuluttalaluottojen korkokatto laskee 20 prosenttiin. Nykyisin lainoja myönnetään myös henkilöille joiden takaisinmaksukyvystä ei ole varmuutta, ja uuden korkokaton on tarkoitus ohjata luottoja myöntävät yritykset tarkastamaan lainoja hakevien henkilöiden maksukyky. Myös lainojen todellisten korkojen laskeminen helpottuu, ja lainojen muiden kulujen katto rajoittuu 150:n euroon. Näin ollen myös lainojen tulevien korkojen ennustaminen on helpompaa kuin nykyisellä, erittäin sekavalla mallilla.

Lainavertailun merkitys

  • tehnyt

Miksi lainavertailu kannattaa tehdä? Lainavertailu on erittäin järkevä toimenpide ennen lainan hakemista. Lainavertailulla voi säästää parhaassa tapauksessa jopa tuhansia euroja alempien lainan korkojen ja kustannusten vuoksi. Lainavertailu ei yleensä vie kovin paljoa aikaa, joten tuntipalkaksi lainansa vertaajalle tulee yleensä varsin mukava summa.

Lainavertailun voi lainan tyypistä riippuen tehdä monella eri tapaa. Vanhanaikainen tyyli esimerkiksi asuntolainan vertailuun on käydä pankeissa konttoreilla paikan päällä neuvottelemassa lainan ehdoista. Nykyaikaisempi tyyli on tietenkin hoitaa koko prosessi etänä, verkossa. Netin kautta lainavertailu onnistuukin yleensä hyvin nopeasti ja kätevästi, joten yleensä edes kiire ei ole hyvä perustelu jättää lainan vertailu tekemättä.

Lainavertailun merkitys korostuu erityisesti muualta kuin perinteisistä pankeista lainaa hakiessa. Nykypäivän Suomessa kulutusluottojen, pikavippien ja muiden vakuudettomien lainojen kohdalla on valtavia eroja lainojen todellisissa vuosikoroissa ja lainojen muissa kuluissa. Jos on todellinen tarve ottaa nopeaa lainaa kuten pikavippi tai kulutusluottoa, kannattaa lainavertailu todellakin tehdä erittäin tarkkaan ja harkiten – olipa tarve lainalle kuinka pikainen tahansa. Suomessa on valtava määrä ihmisiä, jotka ovat ottaneet nopeita lainoja harkitsemattomasti ja ensimmäisestä vastaan tulleesta paikasta, ja tämä impulsiivisuus on johtanut kalliisiin maksuihin lainaa takaisin maksaessa. Muista siis harkinta kun olet hakemassa lainaa nopeisiin tarpeisiin, tai mihin tahansa muuhun.